Porijeklo porodice Viličić iz Bjelahove kod Prijepolja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Porodično predanje:

Preci Viličića živjeli su u Komaranu, do Brodareva do Boretina Brda. Ukopavani su u tri mezarja u Bjelohavi i po jedan Iveziće, Gojakoviće i Brodarevo. Od 1925. do 1930. veliki broj je odselio u Tursku, na čelu sa brodarevskim imamom Viličićem.


Literatura:

Petar Vlahović:

Viličići su rodom iz Kolašina.Zoran Malešić:U 17. veku, a naročito poslije Velike seobe, u Polimlje se doselio veliki broj Kuča i Bratonožića. Njihov je priliv u prijedio Komarana takav da su, kasnije, njegove stanovnike zvali Skenderijašima, a po turskom nazivu za Skadar, sjedište sandžaka kom su pripadali Kuči. Oni su prodrli sve do Mažića, a od njih su Ratkovići (poreklom od Brahovića iz Kuča), Nestorovići, Lučići, Potežice, Tomaševići, Bakovići a od muslimana Preljevići. Neki od doseljenih Kuča su primili islam, a neki ostajali u pravoslavnoj vjeri. Ne zna se za Preljeviće da li su se islamizirali u na putu ovamo ili su islam primili u Komaranu. Zna se da su bili moćno bratstvo i imali svoje čitluke po Komaranu i Žitinu. Od njih su Kamberovići, Tahirovići, Nukovići, Viličići i Baševići. 


Poznati:

? – osnivači plemena  Viličić

Javite nam ko su poznati Valičići u historiji


Genetska rodbina:

Svi Kuči su bliski genetski rođaci Viličićima. Naročito ogranak Kolašinaca, a najbliži su Doljanci iz Novog Pazara.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Dom

Bjelahova kod Prijepolja

Stariji dom

Kolašinska oblast

Najstariji dom

Kučka oblast

Zaključak:

Ovaj DNK rezultat nam kazuje da su Viličići porijeklom od Kuča, roda Kolašinaca.

Dalje preporuke:

  • Za dodatne informacije o porijeklu potrebno je uraditi Full test

Reference:

2 Comments

  1. Nukovic Kemo kaže:

    Ramo Preljeic je imao sinove:Osmana,koga su zvali bijeli,od njega su Bjelaci. Basa od njega su Basovici. Imao je i sina koga su zvali vilica ,od njega su Vilicici. 4 Ramov sin zvao se Kurte on je imao sina Nuka od njega su Nukovici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »