R-YP6344* – keltska

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Genetika:


Scaledinnovation – Širenje potomaka R-YP6344* ka Balkanu

Shodno kompjuterskoj simulaciji, genetski rod R-YP6344* je iz istočne Evrope migrirao na prostor današnje Mađarske najkasnije u 8. vijeku prije nove ere, dok na Balkan stiže kasnije.

Phylogeographier – Kasna keltska kultura

Programska projekciaj kretanja genetskog roda R-YP6344* prikazuje da je boravila u keltskoj kulturi, poznatoj kao Kultura polja urni, i da se zadržala do 2 vijeka prije nove ere.

Ova kultura je karakteristična po tome što su svoje umrle spaljivali i pokopavali u posudama.

Balkanski R-YP6344* ima srodnike u zapadnoj Njemačkoj, Francuskoj i Engleskoj, što predstavlja još jedan argument za keltsko porijeklo ove grane.


Scaledinnovation – Rasprostranjenost po državama

Računajuči srodnike R-YP6344* od pretka koji je živio prije 5000 godina, danas je najviše potomaka u Rusiji, zatim u Poljskoj, zatim u Njemačkoj, zatim u Ungleskoj i na petom mjestu u Ukrajini.

Raširenost potomaka, koji broje stotine hiljada potomaka od Rusije do Engleske, je još jedan pokazatelj širenja ovog genetskog roda kroz keltsku kulturu.

Kada keltski R-YP6344* doseljava na Balkan?

Postoje dvije opcije o mogućem doseljavanju R-YP6344* na Balkan.

Prva opcija, koja ima za sada jače argumente, je da je doseljen u vrijeme Ilirije, kako to projektuje program Phylogeographier , što podržava i Scaledinnovation.

Phylogeographier – R-YP6344* migrira u Ilriiju 200 godina prije nove ere

Druga opcija je doseljavanje kroz migracije Gota iz Ukrajine, na Balkan, zatim na zapad Evrope. Prema programu Scaledinnovation, ovaj genetski rod je doseljen u vrijeme Rimskog carstva.

Eupedia – Šierenje R1a haplogrupe kroz gotske migracije

Pleme R-YP6344*

Danas je nepoznato koje je pleme pripadalo ovom genetskom rodu. Kada se bude više pripadnika ovog genetskog roda testiralo na Full test i kada se budu radila češća arheogenetska istraživanja u istočnoj Evropi i Balkanu, imat ćemo više inforamcija.

 

Ako posjedujete još informacija, molimo vas da nam napišete u komentaru. Ako posjedujete vrijedne fotografije, pošaljite nam na mail: bosnjackidnk@gmail.com

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

REKLAME
Test
Test