Rugova (oblast)

Rugova (alb. Rugova, Rugovë) je planinski region koji se nalazi na severozapadu grada Peć u Metohijskom regionu. Prema beleškama Rugove, naseljeno je još od XII veka. U 2013, Skupština Kosova i Metohije ga je proglasila nacionalnim parkom.

Rugova je etnografski raznolik region, od velikog značaja za književne grane leksikologije, etimologije i onomastike. Rugova je pogodna regija za planinarenje, skijanje, planinarenje, paraglajding i piknike.

Međunarodna skijaška federacija (ISF) zauzela je četvrto mesto po važnosti za zimske sportove. U aprilu 2013. Peć je osvojio nagradu „Turizam za sutra” za projekat „Vrhovi Balkana”.

Rugova je bogata mnogim elementima reljefa kao što su pećine, vodopadi, ledena jezera, visoki vrhovi i tuneli. Najviši vrh je Hajla sa 2.403 metara.

Ferata (železna staza) počinje 4 kilometara od Peći i jedina je na Balkanu.

Rugova nudi dobre uslove života iako je broj stanovnika dramatično smanjen.

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »