Vikoč kod Foče

Vikoč je naseljeno mjesto u općini Foča, Bosna i Hercegovina.

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Džemat Vikoč nekada je imao preko sto pedeset bošnjačkih domaćinstava.

U zadnjih nekoliko godina obnovljeno je nekoliko kuća i polahko se počinje vraćati život u džemat.

Teškoću predstavlja i nepostojanje mosta preko Ćehotine koji je porušen u ratu.

Prema jednom predanju raširenom među ljudima ovog kraja prvu džamiju u ovom džematu sagradio je 1609. godine Kodža Mustafa-paša, koji je rođen u Vikoču.

Kako kažu, bila je to velika i prostrana džamija za ondašnje prilike i džemat. Godine 1943. nakon što su četnici počinili veliki genocid i poubijali skoro 90% bošnjačkog stanovništva zapalili su i porušili džamiju. Nekoliko godina po povratku u Vikoč, na inicijativu Ferhat ef. Trake, započela je gradnja nove džamije. Džamija je završena i svečano otvorena 1969. godine, a tom svečanom činu prisustvovao je i uvaženi alim rahmetli hadži hafiz Sinanudin ef. Sokolović.

Kao i ostale fočanske džamije, ova je džamija u proljeće 1992. g. zapaljena i porušena od strane fočanskih četnika od kojih su stradale i ostale fočanske džamije.

_

Vikoč je najudaljeniji džemat na prostoru Foče, a nalazi se na samoj granici sa Crnom Gorom.

Obnova ove džamije je od velikog značaja za ovaj džemat. Vikoč je jedini džemat u kojem još nije obnovljena džamija. Obnovu džamije cijelo vrijeme dodatno je otežavalo i to što je stari Vikočki most porušen zajedno sa džamijom, te je prilaz lokalitetu džamije znatno otežan. Na obnovu mosta se nije moglo dalje čekati, te se lokalitetu džamije prilazi sa druge strane, što dodatno povećava troškove prijevoza materijala, te tako uvećava i ukupne troškove obnove.

________

Kodža Musa-paša Vehabović

Kodža Musa-paša rođen je u Vikoču kod Foče. Bio je tri puta namjesnik u Budimu, a jedanput u Egiptu 1630. god. Poginuo je 1647. god. u pomorskoj bici kod Negroponta (Egribuz), a ukopan je u Carigradskoj četvrti Uskudar. Reisu-l-ulema Mustafa Cerić ubraja ga među pet stotina istaknutih Bošnjaka povodom pet stotina godina Ajvatovice.

Podigao je Novu Kasabu kod Vlasenice. Tu je sagradio džamiju, mekteb, tekiju, dva hana i jednu banju, te više dućana. O tome Evlija Čelebi kaže:

„Tu kasabu podigao je Kodža Musa-paša, jedan od vezira sultana Murata IV i oslobodio je svih uobičajenih nameta… To je carsko krunsko dobro u Bosanskom ejaletu i mali kadiluk u rangu kadiluka od sto akči. Ima spahijskog ćehaju i janičarskog serdara, a nema drugih organa vlasti. To je divna i krasna kasaba u jednom dolovitom i prostranom terenu s baščama i vinogradima. Ima oko sedamdeset kuća koje su u dobrom stanju. Ima divnu Musa-pašinu džamiju, koja zaslužuje da se vidi. To je džamija čija su vrata i zidovi, mihrab, minber i svodovi kapija savršeno lijepo i umjetnički izgrađeni, a sva je sagrađena od mramora zelenog kao smaragd. I kad je sunce obasja, iz vrata i zidova zasijaju zelene zrake. U ovoj zemlji nema nigdje takve džamije od zelenog mramora. Tu postoje tri mahalska mesdžida, jedna tekija, osnovna škola, dva trgovačka svratišta, javno kupatilo i osamnaest zanatlijskih dućana. Sve su to zadužbine umrlog Kodža Musa-paše.“ (E. Čelebi, Putopis, Odlomci…, 2/253, Sarajevo, 1957.)

Musa-paša bio je vrlo uljudan i pametan čovjek. Imao je čist jezik, da su se svakome svidjele njegove riječi, svako je slušao šta on govori, a govorio je prirodno i uopće nije imao namjeru da preuveličava. Kod njega se nije moglo desiti da izgovori neku riječ koja je vjerom zabranjena. Bio je čovjek zdravog osjećaja i osoba koja ide pravim Putem (Pečevi, Historia,2/376)

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

 

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

 

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat, Focanski dani

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »