Porijeklo porodice Moussa Pasha iz Hame (Sirija)

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Porodično predanje:

Porodica Musa Paša iz Halepa u Sriji vodi porijeklo od Musa-paše, osmanskog paše iz Bosne.

http://historibosna.blogger.ba:

Musa-paša je bio domaći čovjek, rodom iz Vikoča kod Foče, iz porodice Vehabegovića. Najprije ga susrećemo kao silahdara sultana Murada IV, a 1630. godine postao je namjesnik Egipta. Kasnije je bio član carskog divana i tri puta namjesnik u Budimu gdje je 1643. godine napisana njegova vakufnama za zadužbine u Novoj Kasabi. Godine 1645. imenovan je admiralom turske mornarice i na toj dužnosti je 22. januara 1647. godine poginuo. Ostavio je svoje zadužbine i u Budimu, Beogradu i Tuzli.

Süreyya, Bey Mehmet, Nuri Akbayar i Seyit Ali:

Kara Musa-paša bio je osmanski vojnik i državnik bošnjačkog porijekla koji je dobio status paše od Sultan Ibrahima I 16. Septembra 1647. nakon pogubljenja Nevesinli Salih-paše, držanje kancelarije samo pet dana do 21. septembra. 

Musa je rođen u selu Vikoča u blizini Foče, u bosanskom Sandžaku. Rođen je u porodici Vehabegovića. Njegov prvi sastanak sa sultanom Muradom IV bio je 1630. godine. Kasnije u svom životu postao je članom Visoke porta / divana (Vijeće Otomanske vlade) i tri puta izabran da bude zamjenik Budin Eyaleta.

 1643. godine uvakufio je izgradnju Musa-pašine džamije u Novoj Kasabi, Bosna i Hercegovina. Tokom ratne kampanje na Kritu, nakon smrti prethodnog Koca Musa-paše, Kara Musa-paša je dobio titulu Kapudan-paše 1647.  Kada je napao grad Retimno na Kritu,  crkvu je pretvorio u džamija, koja i danas stoji kao “Kara Musa pašina džamija”. Međutim, zbog nedostatka mnogih uspjeha, ubrzo je otpušten iz uloge Kapudan-paše.

Nakon što je dobio vijest o njegovom napredovanju, ali nije dobio pečat, prešao je za velikog vezira zbog utjecaja Hezarpare Ahmet-paše na sultana, koji je umjesto toga izabrao Hezarpare Ahmet-pašu za velikog vezira 

Početkom iste godine 1647. godine oženio je Sekerparea Hatuna, ženu koja je čekala i bila je miljenica sultana, što je bio i razlog za njegovo imenovanje za Grand Admirala. 

U decembru 1647. godine Kara Musa Paša je postao guverner Bagdada Ejaleta. Na toj funkciji je proveo nešto više od godinu dana do januara 1649. godine, kada je otpušten i vraćen u Carigrad. Pogubljen je negdje te godine po naređenju  regenta Kösem Sultanije, na savjet svojih savjetnika i velikog vezira.

Kara Musa pašina džamija u Resmo – Krit

Poznati:

Kara Musa Paša Vehabegović – osnivač plemena Moussa Pasha

(pošaljite nam još poznatih ličnosti iz ove porodice koje znate)

Genetska rodbina:

Srodni su svi testirani Pomaci iz Kočana.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Srednji dom

Najstariji dom

Kočan u Bugarskoj?

Zaključak:

Ovim testom se dokazuje da porodica Musa Paša iz Halepa u Siriji vodi balkansko porijeklo, što se poklapa o historijskim izvorima o Musa Paši Vehapbegoviću iz Vikoča kod Foče.

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Translate »