Porijeklo porodice Aličković iz Crniša kod Tutina

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Aličkovićima su jako bliski srodnici brojna prezimena iz sela u tutinskoj opštini koje su naseili Hoti, kao što su Paljevo, Kovače, Radohovce, Crniš, pa sve do Župe i Popića. Kao i tri hotska sela na Pešteru: Raškoviće, Aliveroviće i Raždaginja.

Nešto dalji genetski srodnici se nalaze u selima Traboin (CG) i Rrapsha (Albania) gdje se nalazi matica plemena Hoti.

Testiranom je utvđeno na SNP panel testu da pripada rodu:

J-CTS11100*+

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Predanja:

Porodično istraživanje Sulejmana Aličkovića:

Porodično predanje govori o Aličku kao jednom od braće koji naseljavaju Crniš. Poznato je mjesto gdje je bila njihova kuća. Poznati su također toponimi Aličkov studenac, Aličkove livade koje su se prostirale sve do Dobrinje. Sa jednog ognjista su Aličkovići, Buljevići, Alići, vjerovatno i Hodovići i Sejdovici iz G. Župe.

Inače postoji takođee i priča da je i Feriz Salkov, kasnije Salković, takodjer sa našeg ognjista. Priča je da su dosli negdje iz okoline Lijeve rijeke (što ja licno mislim da je upitno)

Predanja  u literaturi:

Crniš, Paljevo, Kovače i Radohovce su naselila četiri brata Hota.
Postoji sačuvano predanje da su Aličko, Bulo i Meta bila tri brata od kojih su nastali Aličkovići, Bulići i Metići.

Ejup Mušović – Stanovništvo sjeničkog i tutinskog kraja:

Matica im je selo Crniš koje su 1700. godine naselili Hoti. U tom selu su
1721. godine registrovane dve hotske porodice sa 16 članova i tada su bili kato-lici. Svi današnji stanovnici Crniša, koji su dosta rano islamizirani, kao i oni koji su se u velikom broju iselili iz ovog u susedna sela, npr. u Ribariće, nji- hovi su potomci. Bez obzira na to što su svi, neki čak nedavno, uzeli nova prezi– mena, budno čuvaju tradiciju o HOTSKOM poreklu. Pojednom od više predanja, od tri brata: Vučete, Pavlja i Kova su današnji stanovnici Crniša (zbog toga ih joh uvijek poneko zove Vučetićima, a postoji i danas Vučetićki Crniš), Paljeva i Kovača. Istina je da u tim selima isključivo žive potomci Hota. Sada se potomci Hota u Crnišu prezivaju: Aličkovići, Hačkovići, Bulići, Metići, Ramovići, Čakatari, Smailovići. Dosta rano su stanovnici Crniša počeli da se iseljavaju – jer to pasivno selo nije moglo sve da ih prehrani. Tako su skoro svi stanovnici Ribarića potomci doseljenih Hota iz Crniša. Oni koji su se odselili u Novi Pazar prije drugog svjetskog rata prezivaju se Crnišani, a neki, u novije vreme, Mujovići.
Sada Aličkovića ima u Crnišu, Župi, Ribariću, Izroku, Jeliću, Tutinu, Novom Pazaru.

Poznati:

Aličko Hot? – osnivač Aličkovića

(ako znate još poznatih pripadnika ovog prezimena, javite nam)

Dom

Najstariji dom

Zaključak:


Aličkovići iz Crniša kod Tutina su porijeklom od plemena Hot, čiji su preci u 18. vijeku naseili sela Crniš, Paljevo, Radohovce i Kovače. Hoti imaju specifično mediteransko genetsko porijeklo.

Preporuka za dalja istraživanja:

  • Više informacija se može dobiti kada Aličkovići urade Full test 
  • Ukoliko dvoje pripadnika Hota uradi Full test, na svjetskoj Yfull grani će biti formiran bošnjački genetski rod Hota

2 Comments

  1. Duka kaže:

    Manastir u Paljevo mnogo govori o stanovnistvu koje se menjalo najmanje krvno već verski. Licno sam bio u kuću Bulića video šta čuvaju od predaka, ali i da njihovo prezime potiče od sestre navedene braće koja se porodila vanbračno i dobili prezime bulić jer su je zvali bula. Bar tako mi je opisao domaćin kuće. Da se nebi uvredili neki svi znamo da smo braća po krv, i ali je osmanlijsko osvajanje ostavilo svoj trag.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »