Porijeklo porodice Baručić iz Banja Luke

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Predanja:

Porodično predanje – Merima Baručić:

Nakon dugo traganja za korijenima moga prezimena , pronašla sam neke podatke i htjela podjeliti sa drugima koji nose isto prezime. Veoma čudno da se prezime mijenja ili javlja u 3 različita oblika u relativno kratkom vremenskom periodu. negdje 1878 prezime glasi Barutdžić, odnekud se gubi to “dž” i pretvara u “c”,negdje nestaje i slovo t. Ovo sam našla na internetu o mome pradjedu:

18 feb. 2014 – Pred Švabama je 1878. pobjegao iz Banja Luke Alija (1840) Barutdžic sa ženom. Prezime su dobili po barutu koji su pravili kod Banje Luke u velikim kazanima. Alija je imao tri sina i tri kćeri. Nastanio se u Pljevljima (1 kuća), ali je nabavio i imanje kod Sastavaka i 2 čifčije.

Poznati:

? – osnivač plemena  Baručić

Javite nam ko su poznati ovog prezimena u historiji

Genetska rodbina:

Iz Bošnjačkog DNK projekta, Baručićima su najbliži Komarica iz Prače/BiH, ranije Kolašin/CG i Borozan iz Trebinja/BiH, ranije Bar/CG. Postoji bliskost i sa dva prezimena iz Šumadije/SRB.

Potrebno je raditi V13 SNP panel.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Najstariji domovi

prostor današnje CG?

Zaključak:

Ovaj DNK nam ukazuje na to da Baručići vuku korjene prema prostoru današnje Crne Gore, jer sva genetska rodbina je u prošlosti vezana za taj prostor. Podatak da se predak Alija iselio iz Banja Luke u Pljevlja, dodatno potvrđuju tu teoriju, a i činjenica da su Baručići u daljoj prošlosti ilirskog porijekla, potvrđuje ovu pretpostavku.

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »