Porijeklo porodice Borozan iz Trebinja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Predanja:

Porodično predanje:

Borozorani su doseljeni iz Herceg Novog u Trebinje. 

Vladimir N. Bursać:

Centar ovog prezimena je selo Bokovo u opštini Cetinje, u Riječkoj nahiji. Poreklom su Radivojevići. Odatle su doselili u selo Farmaci u Lješanskoj nahiji. Danas ih ima u Beogradu, Pančevu, Kupiniku kod Plandišta i Kovačici. Slava je Spasovdan. Reč borozan na turskom jeziku znači trubač u vojsci.

Crnogorska literatura:

I

Borozan, kod Rijeke Crnojevića, ranije: Radivojević srodni Lomparima, doselili iz Bukovika i Bokova (Crmnica); Ceklin (Rijeka Crnojevića), od njih jedni su preselili u Bukovik (Crmnica)

II

„Radivojevići“: Borozani i Lompari (Spasov-dan, ranije Đurđic) u Bokovu su potomci od potomci bana Radivoja iz Crmnice (Bukovik), koji je živio u 15. i početkom 16. vijeka, a doseljenje njegovo ili njegovog sina u Bokovo pada u sredinu 16. vijeka. Prezime Borozan je, prema nekim mišljenjima, izvedeno od turcizma „boruzen“, vojni trubač, a po drugima je srodno prezimenu Burzan, a naziv je od talijanske riječi „borsa“ – kožna pojasna kesa za novac.

Prema pop-Mihailu Borozanu („Prilog istoriji ceklinskog plemena“, 1936), doseljenje Bora Radivojeva u Bokovo bilo je 1555. godine. U knjizi se navodi i dokument sa sabora na Obodu 1609. godine na kojem je jedan od učesnika Šćepan, praunuk bana Radivoja.

Poznati:

? – osnivač plemena  Borozan

Javite nam ko su poznati Borozani u historiji

Genetska rodbina:

Borozanima su genetski najbliži Moguše iz plemena Piperi, porijeklom od Kastrata u Albaniji i Komarice iz Bosne porijeklom iz Kolašina.

Potrebno je raditi V13 SNP panel ili test na E-L241.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Stariji domovi

Najstariji domovi

Zaključak:

Ovaj DNK rezultat nam kazuje da su Borozani porijeklom iz Malesije, iliriskog porijekla. Međutim, preci Borozana su prešli na ortodoksno hrišćanstvo i jedan dio je prihvatio islam i naselio u Herceg Novi. Kasnije su raseljeni u Trebinje.

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »