Porijeklo porodice Begović iz Rasova kod Bijelog Polja

DALEKO PORIJEKLO

Testirani pripadaju I – haplogrupi, grani I2 koja reprezentuje najstarije Evropljane i predstavlja jedinu haplogrupu koja je strogo vezana za Evropu.

——— I (prije 27 000 godina?)               

– Ovo je najstarija haplogrupa u Evropi. Smatra se da su prvi ljudi koji su naselili Evropu bili pripadnici ove haplogrupe.

Opširnije o ovoj haplogrupi čitajte ovdje:

I2 – staroevropska/centralna

———S17250  (grana od I2; prije 2100 god?)

Tokom Indoevropske invazije, I haplogrupa je preživjela faktičko istrebljenje. Na prostoru centralne Evrope (buduće Germanije) preživljava jedna grana I2 haplogrupe koja se se asimilira u Indoevropsku kutluru. Kasnije migriria na istok Evrope, na prostor današnje Ukraine. Vjeruje se da je izvorni jezik ove haplogrupe jedino sačuvan kod Baskijaca u Španiji i Francuskoj, dok je kod Bošnjaka ova grana najdominantnija.

Opširnije o ovoj grani čitajte ovdje:

I-S17250 – dinarski

——— nepoznata  (grana od S17250; prije ? godina)

BLISKO PORIJEKLO

——– zapadni Balkan (prije 1000 godina?)

POTREBNO URADITI NAPREDNI TEST

——– Begović iz Rasova(prije 300 godina?)

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

 

1 Comment

  1. Džavid kaže:

    Jako koristan projekat. Podržavam ga u potpunosti i dat ću svoj puni doprinos. Čestitam gosp. Zukorliću na rezultatima istraživanja. Što se tiče porijekla Begovića (gosp. Usama je korektno naveo da se radi o predanju) da su nastali od Jovan-bega Crnojevića, nemaju nit jednog materijalnog dokaza. Moja istraživanja su zasnovana na osnovanoj sumnji u predanja koja prenosi Milisav Lutovac. To predanje, kao i mnoga druga generirana su u svrhu prikazivanja srpsko-crnogorskog porijekla Bošnjaka. Imam svoj DNK na 67 markera urađen 2012. god. Nemamo nikakvih zajedničkih markera sa Jaćimovićima, koji su, prema predanju, takođe potomci Jovan Bega. Međutim, prema DNK analizi Begovići iz Visokog, kod Sarajeva imaju zajedničko porijeklo sa Begovićima iz Rasova, što doprinosi dokazivanju moje teze da su svi Begovići porijeklom iz Risna a koji su se raselili iz Risna (Padom pod mletačku vlast) prema sjeveru (Rasovo, Subotica), prema srednjoj Bosni (Donji Vakuf, Maline kod Travnika, Rakovica kod Sarajeva, Muliči kod Visokog), Prema sjeverozapadu (Bužim, Petrovac) prema Istoku (Lastva kod Trebinja, Jablanica), prema Italiji itd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »