Porijeklo porodice Begović iz Rasova kod Bijelog Polja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

https://bosnjackidnk.com/poruci-full-dnk-test/

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Predanja:

(uskoro će biti dodano)

Hakija Avdić – Paše i begovi Bihora:

Muslimansko pleme Begovići u Rasovu vodi porijeklo od Jovana bega, koji je, po predanju bio vlastelin. Primivši islam, dobio je begovsku titulu i zadržao posjed u Rasovu, Resniku i Loznicama (Milisav V. Lutovac, nav. djelo, str. 120). Jovan beg je ostao sa svojim sjedištem na Loznice nakon prelaska na islam, tamo gdje je i ranije bio. On je bio jedan od odanijih begova Sahil-paši, zbog čega je i uživao veliki ugled, a i visoko poštovanje od ovoga paše, koji mu je uvijek bio na usluzi. Ako je to tačno, a nema potrebe da u to ne vjerujemo, onda bi moglo biti da je Sahil-paša bio prvi paša, koji je došao na prostorima Bihora, a možda je i prva posada grada Bihora bila usko vezana za njega.

Jedna od begovskih čuvenih porodica su i Begovići iz Rasova. Rasovo je bilo u posjedu Begovića, koji vode porijeklo od Jovan-bega, vlastelina još iz srednjega vijeka, za kojeg se smatra da je vrlo rano prihvatio islam za svoju vjeru, a za takvo njegovo ponašanje Turci su mu priznali begovsku titulu. To mu je omogućilo da zadrži posjed u Rasovu, Resniku i Loznicama. Njegovi rođaci su su Jaćimovići iz Kostenice u Bistrici, koji nijesu htjeli prihvatiti islam, pa su dobili i drugo prezime. Za potomke Jovan-bega današnji Begovići smatraju da su starosjedeoci i da su sigurno najstariji stanovnici na svim bihorskim prostorima i da vrlo dugo egzistiraju na prostorima Rasova i obližnjih mjesta. 

Otuda se opravdano može pretpostaviti da je vrlo davno došao na Loznice Sahil-paša, kome je u posjed bilo dato Rasovo sa okolnim mjestima, te da je njegov uticaj bio od presudnog uticaja na Jovan-bega, koji je prešao na Islam tako rano i da mu je Sahil-paša omogućio da zadrži svoj posjed na pomenutim mjestima. Pošto se na osnovu predanja zna da je imao svoje sjedište na Loznice, to je moguće da je ovaj tamo uživao veliko povjerenje u njega, pa ga je prihvatio zajedno sa ostalim begovima, koji su činili begovske porodice u okviru saraja Sahil-paše.

Ejup Mušović:

Crnogorska literatura:

Lozna (Bijelo Polje). Rod su Jaćimovićima kao i Dizdarevićima, koji su kod Tutina i u Rožaju; Rasova i Zaton (Bijelo Polje), potomci su Jovan-bega. Od njih su u Turskoj i Novoj Varoši (Raška)

Popis baština prema religijskoj pripadnosti 1571. – nahija Bihor:

Istraživanje Arhiva nam pokazuju da je tvrđava Bihor, sa okolnim selima, gdje spadaju Lozna i Rasovo, bila prvo muslimansko utvrđenje u Sandžaku, u kojem su živjeli isključivo muslimani.

Mr. sci. Džavid BEGOVIĆ:

Žrtve četničkih pokolja 1943 u Rasovu:

  • Begović Lala, 
  • Begović Naza, 
  • Begović Fahrudin, 
  • Begović Zaim
  • Begović (Tahir) Dešo
  • Begović (Emin) Fetah

Na sajtu jasenovac.org, zlonamjerno ili pogrešno evidentirane kao žrtve Jasenovca.

Poznati:

Jovan-beg – osnivač plemena Begovića

(pošaljite nam još poznatih ličnosti iz ove porodice koje znate)

Genetska rodbina:

Begovići iz Rasova se ne poklapaju sa Jećimovićima iz Bijelog Polja, koji su navodno potomci Jovan bega (E-V13-Z17107).

Potrebno uraditi Napredni test.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Najstariji dom

(nepoznato)

Zaključak:

Begovići iz Rasova posjeduju genetiku tipičnu za Bošnjake Hercegovine. Rezultat ukazuje da je vjerovatno tačno da je nasjtarije prezime u Bihoru, a možda i u Sandžaku. Predanje o srodnosti sa Jećimovićima je ništavno. Potrebno uraditi Napredni ili Full test za više informacija.

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

1 Comment

  1. Džavid kaže:

    Jako koristan projekat. Podržavam ga u potpunosti i dat ću svoj puni doprinos. Čestitam gosp. Zukorliću na rezultatima istraživanja. Što se tiče porijekla Begovića (gosp. Usama je korektno naveo da se radi o predanju) da su nastali od Jovan-bega Crnojevića, nemaju nit jednog materijalnog dokaza. Moja istraživanja su zasnovana na osnovanoj sumnji u predanja koja prenosi Milisav Lutovac. To predanje, kao i mnoga druga generirana su u svrhu prikazivanja srpsko-crnogorskog porijekla Bošnjaka. Imam svoj DNK na 67 markera urađen 2012. god. Nemamo nikakvih zajedničkih markera sa Jaćimovićima, koji su, prema predanju, takođe potomci Jovan Bega. Međutim, prema DNK analizi Begovići iz Visokog, kod Sarajeva imaju zajedničko porijeklo sa Begovićima iz Rasova, što doprinosi dokazivanju moje teze da su svi Begovići porijeklom iz Risna a koji su se raselili iz Risna (Padom pod mletačku vlast) prema sjeveru (Rasovo, Subotica), prema srednjoj Bosni (Donji Vakuf, Maline kod Travnika, Rakovica kod Sarajeva, Muliči kod Visokog), Prema sjeverozapadu (Bužim, Petrovac) prema Istoku (Lastva kod Trebinja, Jablanica), prema Italiji itd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »