Porijeklo porodice Behlić iz Čarakova kod Prijedora

DALEKO PORIJEKLO

Testirani pripadaju I – haplogrupi, grani I2 koja reprezentuje najstarije Evropljane i predstavlja jedinu haplogrupu koja je strogo vezana za Evropu.

——— I (prije 27 000 godina?)               

– Ovo je najstarija haplogrupa u Evropi. Smatra se da su prvi ljudi koji su naselili Evropu bili pripadnici ove haplogrupe.

Opširnije o ovoj haplogrupi čitajte ovdje:

———S17250  (grana od I2; prije 2100 god?)

Tokom Indoevropske invazije, I haplogrupa je preživjela faktičko istrebljenje. Na prostoru centralne Evrope (buduće Germanije) preživljava jedna grana I2 haplogrupe koja se se asimilira u Indoevropsku kutluru. Kasnije migriria na istok Evrope, na prostor današnje Ukraine. Vjeruje se da je izvorni jezik ove haplogrupe jedino sačuvan kod Baskijaca u Španiji i Francuskoj, dok je kod Bošnjaka ova grana najdominantnija.

Opširnije o ovoj grani čitajte ovdje:

——— PH908-A13812* (grana od S17250; prije 1600godina?)

Ova grana nastaje na prsotoru Balkana ili sjeverno od Dunava, 4 vijeka nakon nove ere, odakle se grana u tri grana po duž cijelog Balkana.

Opširnije o ovoj grani čitajte ovdje:

BLISKO PORIJEKLO

——– Behlići iz Čarakova (prije 200 godina?)

Genetska rodbina:

Behlići su testirani na Yseq institutu kao I2a-A13912*+

I2a-M423 Panel
S17250 A+
PH908 T+
Y5596 A-
A356 T-
Y32084 A-
A5913 G-
A13912 T+
A13911 A-
BY106777 G-

Testirani Behlić nema bliske sordnike među testiranim Bošnjacima, od od bugarskih i hrvatskih pripadnika rodu I2a-A13912 je udaljen 1600 godina (TRMCA)

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Predanja:

Behlići su iz Čarakova kod Prijedlora. Najstariji poznati predak Muho Behlić.

Poznati:

??? – osnivač plemena Behlić

Dom

Najstariji dom

Zaključak:

Behlić iz Čarakova, staroevrospkog dinarskog porijekla, pripada rodu I2a-PH908-A13912* koji do sada nije identficiran među Bošnjacima. Ovaj genetski rod je nastao na Balkanu i pored novotkrivene bošnjačke linije, ima svoju bugarsku i hrvatsku liniju i svi su podjednako udaljeni 1600 godina (TMRCA).

Preporuka za dalja istraživanja:

  • Za više informacija uraditi Full test
 

1 Comment

  1. Mustafa Behlic kaže:

    Stjepan Tomaš Ostojić Kotromanić (1412 – 10. jula 1461.)
    Povelja kralja Stjepana Tomaša (original u muzeju zagrebačkom, Arkiv II, 39)
    (Vranduk-Stjepan Tomaš, božjom milošću kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Homsci zemlji, Dalmaciji, Hervatom, Donjim krajem, Zapadnim stranam k tomu… poklanja sinovima vojvode Ivaniša Dragišića; knezovima Pavlu, Marku i Jurju uz obećanja da im se “ne mogu poreći ni potvoriti ni na manje donesti ni za jednu neviru ni zgrnu kraljevstvu našemu, što ne bi bilo ogledano didom i crkvom bosanskom i dobrim Bošnjanima”.. „grad Sani Mrin i poda n varoš i selo Klevci i selo Nova Sela i selo Čapli i Kievac i poda n selo Ki i selo Sridica (Sredice) i selo Čarak (Čarakovo) i selo Hrbočani i selo Sinčići“… (Kralj Tomaš je ovu povelju predao u rke didu Crkve bosanske Miloju).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »