Porijeklo porodice Demirović iz Bahovića kod Zavidovića

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

I-PH1012+

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Dom porodice Demirović je selo Bahovići, dok se za stariji dom smatra mjesto Crnjevo. Najstariji poznati predak je Aga Demiralija, koji je živio u 18. vijeku. Bratsko prezime porodice Demirović je prezime Demir.


Literatura:

Risto Milićević:
Demirović (m) u Hodbini (Mostar). Za njih se tvrdi da su “starjenici” u ovom naselju Bišća. Jedan zaselak Hodbine po njima se zove Demirovića Mahala (59:317) Demirovića je bilo i u Malečićima (Borač). Deselili su se iz Korjenića kod Trebinja (147:577). Demirovići su živjeli i u Lastvi, a pominju se i u Gorici kod Trebinja (97:243,306). Zanimljivo je napomenuti da se na posjedu Sadika Demiurovića u Jazini (Lastva) nalaze ostatci žičare od Jazine do tvrđave Koromaš, u dužini od 10km. Tim “drajcibanom”, kako su tu žičaru nazvali austrijski vojnici, otremana je hrana i oružje vojnicima koji su se nalazili na Koromašu (156:10).


Poznati:

(pošaljite nam ko od poznatih ličnosti pripada ovom rodu)


Dom

Bahovići

Najstariji dom

Nepoznato

Zaključak:

Uskoro

Dalje preporuke:

  • Testirati Demiroviće na Full testu

Reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »