Porijeklo porodice Hamzić iz Žirča kod Tutina

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Porodično predanje:

Ibra Šalja, sa dva brata sa Rugove je osnivač sela Žirče. Najstariji brat nepoznatog imena je naselio Neguš kod Rožaja. Srednji Hudo se naselio u Velje Polje, nakon čega su se preselili u Pokrvenik.

Od Ibre Šalje se razmnožilo stanovništvo u Žirču, Ruđama i Smaluću. Nije zapamćeno da su doseljene Šalje govorile albanski. Od žirčanskih Šalja su nastala brojna prezimena. Hamzići su srodni sa Emrovićima.

Poznati:

Hamza Šalja  – osnivač plemena  Hamzić

(pošaljite nam još poznatih ličnosti iz ove porodice koje znate)

Genetska rodbina:

Svi Žirčani su genetski bliski rođaci Hamzićima. Srodni su Šalje sa Kosova. Zatim prijepoljski Čičići koji su porijeklom iz Bijeljine. Manja bliskost postoji i sa Rovčanima iz Sandžaka.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Stariji dom

Rugova

Najstariji dom

Zaključak:

Hamzići kao i većina Žirčana, potiču od plemena Šalje, ali grane koja je asimilirana u Šalje, najvjerovatnije sa prostora Prizrena. To potvrđuje i srodnost sa dvojicom testiranih Šalja iz Peći i Dečana.

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »