Porijeklo porodice Hodžić iz Godijeva kod Bijelog Polja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

I1a-M253 – Staroevropska

Daleko porijeklo testiranog je Staroevropsko, od grane koja je preživjela Indoevropske migracije na sjeveru Evrope, koja je kasnije zadominirala u Skandinaviji.

(za ovu haplogrupu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

I-P109 – Germani

Porijeko testiranog u Starom vijeku je vezano Germane sa sjevera današnje Njemačke, od kojih kasnije nastaju Nordijci, sjevernogermanska4 etnolingvistička skupina starog vijeka.

(za ovu granu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

I-FGC22045 > vikinško-normanski rod Novljana

Vikinzi su u ranom srednjem vijeku živjeli na prostoru Skandinavije, tačnije na prostorima današnje Švedske, Norveške i Danske. Često se upotrebljava i naziv Normani (»ljudi sa Sjevera«), no on je ipak više korišten za one Vikinge koji su zaposjeli današnju Normandiju na sjeveru Francuske, kao i Siciliju. Od pojedinca koji je dospio na Balkan u 12. vijeku se izrodio Rod Novljana. Novljani su bili srednjovjekovno pleme, koje je postalo sastavni dio plemena Drobnjaci u Staroj Hercegovini.

(za ovaj rod će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Hodžići su testirani na Yseq institutu u Berlinu sa rezultatom I-FGC22045+ FT233890 T-

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Ejup Mušović:

Hodžići
Prezivati se Hodžić kod Muslimana ili Popović kod Srba bilo je popularno jer se znalo da porodica potiče od sveštenika (hodže), čime je sebi obezbeđivala poseban autoritet u mestu gde je prebivala. Zbog toga u Novom Pazaru, naročito od posleratnog perioda, ima više od 60 porodica koje nose ovo prezime. Najstariji su oni koji su krajem prošlog veka doseljeni iz Trubine (Bihor), zatim oni iz Godijeva. Neki su došli 1934. iz Rvatske (Raška), a tu su doseljeni iz Kuršulmje 1882. godine. Jedni su doseljeni 1920. godine iz Delimeđa (Škrijelji). Posle drugog svetskog rata doseljeni su Hodžići iz sela: Drage, Graca, a zatim iz Berane (Pačarizi). iz Gusinja (Spahići) i iz Prijepolja (Muslimani).

Vukota i Akim Miljanić:

Hodžić, Brčve (Bijelo Polje), njihov je ogranak Ferzić u Rožajama; grana Kokotovića (Kokota) iz Donjih Banjana (Nikšić) prešli u Vraćenoviće, uz Trebišnjicu, pa u Fatnicu (Bileća), Bileću i Stolac (Hercegovina); Ulcinj; Livari (Primorska krajina) i Rastić (Ulcinj); Pljevlja 1896. god.; Nikšić,Milovac i Bistrica (Bijelo Polje); Bihor (Bijelo Polje), otišli u Sarajevo; Crnča (Bijelo Polje); Godijevo (Bijelo Polje), G odočelja i Trpeze (Berane), Ibarac (Rožaje)


Literatura:


Poznati:


Dom

Godijevo

Stari dom

Uskoro

Najstariji dom

Uskoro

Zaključak:

Dalje preporuke:

  • Testirati na Hodžić Full testu

Reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »