Porijeklo porodice Kurtagić iz Rožaja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Porodično predanje:

Vezija I – Od davnina postoji legenda da su rožajska bratstva Agovića, Kurtagića, Ademagića i Ćatovića imala istog oca, Aguši Agolija, koji je u osmansko doba iz sjeverne Albanije došao u Rožaje sa svoja četiri sina: Agom, Kurtom, Ademom i Ćatom. U sjevernoj Albaniji pleme Klimenta koje je prije islama bilo u katoličanstvu, poslije žestokih sukoba sa osmanskom vojskom bilo je poraženo i primorano da napusti svoje krajeve ili da plaća harač. Protjerani su na Peštersku visoravan koja je bila potpuno nenaseljena i u rožajski kraj koji je bio slabo naseljen, preko Peći i Kaluđerskog laza. Rožaje je u to vrijeme nosilo naziv Trgovište. Aguši Agoli je sa svojim sinovima napravio četiri kuće od brvana i kamena. Ago se naselio na lijevoj obali Ibra u području ušća rječice Ibarac, Adem u području ušća Lovničke rijeke, a Kurto i Ćato na desnoj obali Ibra ispod visoravni Laništa, tako da ova četiri brata možemo ubrojiti u prve utemeljitelje razvoja grada Rožaja.

Ago je imao devet sinova, Kurto sedam, Adem tri i Ćato dva sina. Svi su bili borbenog duha i vješti u baratanju sabljom, te su tako brzo našli službu u lahkoj osmanskoj konjici. Titulu age stekla su četiri Agova sina, tri Kurtova, dva Ademova i jedan Ćatov sin. Ubrzo su se proširili posjedi bratstvenika, tako da i danas neki nose nazive Agov do, Agovska brda, naselje Agovići itd. Sultanu su, po predaji, od nekih Rožajaca poslati stihovi o zauzimanju pomenutih posjeda: ,,Pišti pile iz ljušture, ne smije se izvesti, jer će i njega Ago sa devet sinova pojesti”. Agovih devet sinova podigli su devet kuća opasanih zidovima koji su imali ulaznu kapiju na istoku i izlaznu na zapadu, koje su bile otvorene sve do završetka jacijskog namaza. Danas potomci gore spomenute braće nose prezimena: Agovići, Kurtagići, Ademagići i Ćatovići.

Prvi bratstvenici Agovići i Kurtagići obavljali su poslove vezane za nošenje i upotrebu oružja, a Ademagići i Ćatovići obavljali većinu administrativnih poslova i održavanja vojne postaje u Rožajama. Iz okolnih sela, sa Pešteri i Berana u Rožaje se skupljala sitna i krupna stoka, te dželepima tjerala za Istanbul. Kako smo kazali, oružanu pratnju su uglavnom osiguravali Agovići i Kurtagići, dok su čipčije bili goniči stoke. Velika sandžačka zelena prostranstva i pašnjake koristile su stotine hiljada ovaca i goveda, pa je nastala i rožajska izreka ”Da Stambol izgori, Rožaje bi ga svojim prirodnim bogastvom ponovo moglo podići”. Ova se izreka koristila do odlaska Turaka sa ovih prostora. U proljeće i jesen rožajski radnici transportovali su suhu drvenu građu niz nabujalu rijeku Ibar sve do današnje Kosovske Mitrovice i Kraljeva. Posljednji u osmanskoj službi, od Agovića bio je r. Ćerim-aga Agović koji je u vojnoj službi proveo više od trideset godina. Ženio se dvanaest puta, ali niti sa jednom ženom nije imao djece. 

Bahrudin Kurtagić:

Verzija II – Kurtagići su potomci vojnika koji se naselio iz Bosne u Rožaje.

Besim Agić:

Verzija III – Kurt-aga je bio Arnaut koji se školovao u Sarajevu. U vrijeme kada su Arnauti dizali pobude protiv Osmanskog carstva. Kurt-aga je tražio dozvolu da se vrati u svoj zavičaj i da utiče da se pobune smire. Nakon što je umirio pobunjenike, oženio se iz Đakovice. Nakon toga je dobio molbu da dođe u Trgovište (Rožaje) i izmiri u krv zavađene Nokiće i Dazdareviće.Nakon što ih je izmirio, raselio ih je iz grada u sela. Ostao je da živi u Rožajama i imao je četriri sina:

Adema (Ademagići), Nuha (Kurtagići), Ćata (Ćatovići) i Aga (Agovići).


Poznati:

Kurt-aga Klimenta – osnivač plemena

Murat Kurtagić – guslar

Javite nam ko je  poznati Kurtagić iz Rožaja


Genetska rodbina:

Svi Klimente sa Pešteri i Rožaja su bliski genetski rođaci, a najbliži su Agovići iz Rožaja.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Dom

Rožaje (naselje)

 Najstariji dom

Kliment na sjeveru Albanije

Zaključak:

Ovo DNK istraživanje potvrđuje da su Kurtagići porijeklom od Klimenti.

Za više informacija, potrebno je uraditi naprednije DNK istraživanje, sa više markera i sa precizno utvrđenim SNP-om, na nekom od instituta iz inostranstva.

Preporuka za dalja istraživanja:

 • Za dodatne informacije o porijeklu potrebno je uraditi Full test

Reference:

2 Comments

 1. Osman Agic kaže:

  Poštovani
  Obzirom da se bavite porijeklom porodica ,moguće da imate i saznanje o Agicima čiji je predak odselio u Sandzak iz Rogatice selo Stara Gora, vjerovatno nakon okupacije BiH od strane Austrougarske ili moguće čak i ranije.Ako imate saznanje bilo što u vezi sa ovim, molim Vas da mi javite.Mozda bi mi pomoglo ako bi pobrojali i mjesta u Sandzaku u kojima žive Agići.
  Hvala unaprijed
  S poštovanjem
  Osman Agić

  • usame kaže:

   Poštovani,

   Nemamo trenutno podatke, a možemo jako puno saznati ukoliko neko od Agića uradi DNK test porijekla.
   Preporučujemo naš napredni test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »