Porijeklo porodice Šabanović iz Stubla kod Bijelog Polja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

I1a-M253 – Staroevropska

Daleko porijeklo testiranog je Staroevropsko, od grane koja je preživjela Indoevropske migracije na sjeveru Evrope, koja je kasnije zadominirala u Skandinaviji.

(za ovu haplogrupu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

I-P109 – Germani

Porijeko testiranog u Starom vijeku je vezano Germane sa sjevera današnje Njemačke, od kojih kasnije nastaju Nordijci, sjevernogermanska4 etnolingvistička skupina starog vijeka.

(za ovu granu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

I-FGC22045 > vikinško-normanski rod Novljana

Vikinzi su u ranom srednjem vijeku živjeli na prostoru Skandinavije, tačnije na prostorima današnje Švedske, Norveške i Danske. Često se upotrebljava i naziv Normani (»ljudi sa Sjevera«), no on je ipak više korišten za one Vikinge koji su zaposjeli današnju Normandiju na sjeveru Francuske, kao i Siciliju. Od pojedinca koji je dospio na Balkan u 12. vijeku se izrodio Rod Novljana. Novljani su bili srednjovjekovno pleme, koje je postalo sastavni dio plemena Drobnjaci u Staroj Hercegovini.

(za ovaj rod će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Porodično predanje:

Testirani Šabanović pripada iseljenim Šabanovićima iz Stubla u Novi Pazar. Matično selo testiranim Šabanovićima je Stublo kod Bijelog Polja i potomci su Šabana Stubla. Zabanovići nisu sklapali bračne odnose sa Muratbašićima, Hodžićima i Mušovićima iz Godijeva. Prema predanju, sva četiri prezimena potiču od Šabana, Murata, Muša i Hodže iz Godijeva. Šaban je prešao iz Godijeva da živi u Stublo.

Milislav Lutovac:

Sabanovića ima 20 kuća, koji kažu da su rod sa Hodžićima iz Godijeva i Mušovicima iz Goduše. Oni su bihorski starosjedioci.

Popis Stubla 1913.


Poznati:

Šaban Stubla – osnivač plemena  Šabanović

(pošaljite nam još poznatih ličnosti iz ove porodice koje znate)

Genetska rodbina:.

Najbliži genetski srodnici su Vrućak iz okoline Sokolca, ranije Glasinac i Muratovići iz Žitnjića kod Sjenice, ranije Kolašin.

SNP testiranjem je utvrđeno da je Šabanović pozitivan na FGC22045+

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Stariji dom

Najstariji dom

Zaključak:

Ovim DNK istaživanjem se utvrđuje da su Šabanovići iz Stubla, ranije iz Godijeva, porijeklom od plemena Novljana, pribraćenici Drobnjaka. Kao najranije mjesto života Novljana se spominje Travnik. Svi Novljani potiču od vojnika čovjeka iz 12.-13. vijeka, koji je po svoj prilici došao u invaziji Normana na Balkan.

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »