Porijeklo porodice Zećirović (Alajbegović) iz Laholo kod Bijelog Polja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetikska rodbina:

Svi genetski identificirani Kuči Mrnjačevići su bliski genetski rođaci Zećirovićima.

Testirani Edin Zećirović se nalaze na Yfull grani pod širfrom – id:YF63952.

Zećirovićima su genetski najbliži Mehovići iz Bora/Petnjica, koji imaju predanje da su tu doselili iz Kradenika/Bijelo Polje, što nije daleko od matičnog mjesta Zećirovića. Rzalikuju se 35/38 markera – tri brzomutirajuća markera se razlikuju, kao i Bandići iz Kukulja kod Bijelog Polja na 64/67 markera. Najbliža srodna prezimena Zećirovićima se nalaze na teritoriji današnjeg bjelopoljskog Bihora.

Testirani Zećirović i testirani Tomović iz Mojkovca potomak Ilika Laleva iz 1658. u Medunu imaju TRMCA (procijenjeno vrijeme zajedničkog pretka) prije 800 godina. To je period koji odgovara 13. vijeku, kada je živio rodonačelnik Kuča – Mrnja, ako uzmemo u obzir da se njegov unuk Nenad pomenut u osmanskim defterima 1355. i 1416. Shodno tome, Sličan je TMRCA između Zećirovića i još jednog neimenovag testiranog Drekalovića.

Autosomalni test Zećirovića

Svi preci testiranog su vezano za prijedio bjelopoljskog Bihora

64% genetike je istočnoevropska, svojstvena narodima na tom područiju gdje je najvipe Slavena, ali i drugih naroda koji su obitovali na tom prostoru (Goti, Tatari, Sarmati, Avari, Mađari, Romani …). S obzirom da je testirani ilirskog porijekla po očevoj liniji, 27% svojih predaka po svim linijama su mu jugoistok Evrope, što je blisko Ilirima, Grcima, Rimljanima i Tračanima.

Ono što je zanimljivo jeste da testirani ima i 8% Anadolske genetike. Porodično predanje kaže da im je predak Alaj-beg doselio iz Anaodlije, pa je vjerovatno da su sklapani brakovi na tom područiju. Zećirovićima su bliski Dizdarevići iz Bosne, koji također imaju 6% anadolske genetike. Vrlo je vjerovatno da se predak ili vipe njih vratio u svoje rodno mjesto, nakon dužeg vremena boravka van Sandžaka.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje: 

Muhamed Mula Zećirović i Edin Zećirović:

Zećirovići su porijeklom od čuvenog Alajbega (starješina vojne jedinice Laholo-Dubovo). Ne pamtimo njegovo prezime. Pričalo se da je došao iz Anadolije. Priča se da je bio amidža Zećira , Bektaša i Mušibega, koji su ga naslijedili, jer nije imao potomstva. Zećir i Bektaš su naslijedili Laholo, a Mušibeg Dubovo. Pričalo se da je Alajbeg često ustajao protiv sultana, koji je slao vojsku na Laholo i Aljbegu su odredili kućni pritvor u svom čardaku. Alajbega je i travnički vezir odvodio u ropstvu u Travniku. Mušibeg je pokušao da otkupi Alajbega, ali zlato koje je poslao sluga (hajvaz) je ukrao i pobjegao. Aljbeg je pogubljen u Travniku. Mušibeg je iz osvete ubio sedam članova porodice hajvaz.

U rukopisima koji je ostavio rah. otac Edina Zećirovića stoji da da je osmanski oficir Hakan Murat, otac Alaj bega.

Izbijanjem austrijsko turskog rata 1788. biva poslan u Sandžak sa par hiljada vojnika, gdje je ubio haramvašu Kostića, po kome se selo Kostić zove. Nakon rata se naseljava u Laholo.

Hrusta, brata Bejta Zećirovići su četnici ubili 1942. godine.

Od Mušibega su Mušinegovići.

alajbeg (tur. alaybeyi (alay-beyi) „beg alaja“) – zapovjednik spahija u sandžaku; svaki je sandžak imao svoga alajbega. Kasnije, nakon reforme turske vojske, alajbeg je naziv za komandanta žandarmerijskog puka.
U našim zemljama javlja se tek početkom XVI stoljeća. Dotad su neposredne starješine u jednom sandžaku vjerovatno bili subaše. Alajbegom je mogao postati jedan od istaknutih zaima i subaša dotičnog sandžaka.


Poznati:

Murat Hakan – osmanski oficir, otac Alaj-bega

Alaj-beg Kuč? – osmanski oficir, sandžakbeg i osnivač Alajbegovića

Zećir Kuč – osnivač Zećirovića

Muharem Zećirović – đurumlija šehid na Galiciji

Bejto Zećirović – đurumlija

Edin Zećirović – državni sekretar ministarstva građevine R. Srbije i visoki funkcioner Stranke pravde i pomirenja SPP Muftije Zukorlića


Dom na Kosovu

Testirani potiče od Zećirovića iz Vitomirice na Kosovu.

Vetomirica na Kosovu

Dom u Sandžaku

Laholo kod Bijelog Polja

Najstariji dom

Kučka oblast

Zaključak:

Ovaj DNK rezultat nam kazuje da Zećirovići pripadaju rodu Kuča Mrnjačevića. S obzirom da Zećirovići na autosomalnom testu imaju anadolske genetike, predanje o doseljavanju iz Anadolije ukazuje na moguću povratnu migraciju jednog ili više predaka. S obzirom da je Alaj-beg bio osmanski vojni oficir, vjerovatno je školu završio u Istanbulu, odakle se vratio u svoje matično selo. Srodna prezimena Zećirovićima se nalaze na teritoriji bjelopoljskog Bihora. Taj prijedio su naselili nakon pada Meduna 1689. godine. S obzirom na predanje, kao i na proračun YFull-a da se zajednički predak sa ovom granom nalazi u 13. vijeku, vrlo je vjerovatno da su preci Zećirovića prihvatili jako rano islam. Prvi muslimani Meduna su zabilježeni 1485. godine.

Preporuka za dalja istraživanja:

  • Više informacija se može dobiti kada Mehovići iz Bora, Bihorci iz Delimeđa, ranije Korita i Bandići iz Peći porijeklom iz Kukulja urade Full test  u tom slučaju je moguće da sa se na Yfull-u izdvoji bošnjačka-bjelopoljska-bihorska grana Kuča u poseban genetski rod. Postoji mogućnost da sva spomenuta prezimena zajedno potiču od kolašinskih Ljaljevića.

Reference:

1 Comment

  1. zanimljiv post Pozdrav od radončića #mi smo Kuči🤝

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »