Porijeklo porodice Zećirović (Alajbegović) iz Laholo kod Bijelog Polja

DALEKO PORIJEKLO

Testirani pripada E haplogrupi –grani koja je od davnina došla iz Afrike u Evropu.

——– E1b1b (grana od E; stara 34 000 godina?)

E1b1b je grana koja je nastala negdje u Africi, a koja je migrirala na sjever Afrike, Bliski istok i Evropu.

Opširnije o E haplogrupi pročitajte ovdje:

——– E-V13 (grana od E1b1b; prije 5000 godina?)

– Ova grana je doseljena iz Afrike u Evropu, preko Mediterana. Dočekala je Indoevropsku migraciju u centralnoj Evropi kada je postala dijelom keltske kulture.

Opširnije o E-V13 grani čitajte ovdje:

——– E-BY165837 (grana od V13; prije 800 godina?)

Ova grana još uvijek se slobodno širi dužinom cijele Evrope, prije pojave Ilira na našim prostorima.

BLISKO PORIJEKLO

——– Sandžak (prije 600 godina?)

Testirani potiče od plemena Kuči.  Kuči se prvi put spominju u defterima 15. vijeku, nakon osvajanja Skadra. Potomci su Mrnje koji je živio u 13. vijeku. Postojbina im je u selu Medun pored Podgorice.

Opširnije o plemenu Kuči pogledajte ovdje:

——– Zećirović iz Laholo (prije 400 godina?)

Genetikska rodbina:

Svi genetski identificirani Kuči Mrnjačevići su bliski genetski rođaci Zećirovićima.

Testirani Edin Zećirović se nalaze na Yfull grani pod širfrom – id:YF63952.

Zećirovićima su genetski najbliži Mehovići iz Bora/Petnjica, koji imaju predanje da su tu doselili iz Kradenika/Bijelo Polje, što nije daleko od matičnog mjesta Zećirovića. Rzalikuju se 35/38 markera – tri brzomutirajuća markera se razlikuju, kao i Bandići iz Kukulja kod Bijelog Polja na 64/67 markera. Najbliža srodna prezimena Zećirovićima se nalaze na teritoriji današnjeg bjelopoljskog Bihora.

Testirani Zećirović i testirani Tomović iz Mojkovca potomak Ilika Laleva iz 1658. u Medunu imaju TRMCA (procijenjeno vrijeme zajedničkog pretka) prije 800 godina. To je period koji odgovara 13. vijeku, kada je živio rodonačelnik Kuča – Mrnja, ako uzmemo u obzir da se njegov unuk Nenad pomenut u osmanskim defterima 1355. i 1416. Shodno tome, Sličan je TMRCA između Zećirovića i još jednog neimenovag testiranog Drekalovića.

Autosomalni test Zećirovića

Svi preci testiranog su vezano za prijedio bjelopoljskog Bihora

64% genetike je istočnoevropska, svojstvena narodima na tom područiju gdje je najvipe Slavena, ali i drugih naroda koji su obitovali na tom prostoru (Goti, Tatari, Sarmati, Avari, Mađari, Romani …). S obzirom da je testirani ilirskog porijekla po očevoj liniji, 27% svojih predaka po svim linijama su mu jugoistok Evrope, što je blisko Ilirima, Grcima, Rimljanima i Tračanima.

Ono što je zanimljivo jeste da testirani ima i 8% Anadolske genetike. Porodično predanje kaže da im je predak Alaj-beg doselio iz Anaodlije, pa je vjerovatno da su sklapani brakovi na tom područiju. Zećirovićima su bliski Dizdarevići iz Bosne, koji također imaju 6% anadolske genetike. Vrlo je vjerovatno da se predak ili vipe njih vratio u svoje rodno mjesto, nakon dužeg vremena boravka van Sandžaka.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Predanja:

Porodično predanje: 

Muhamed Mula Zećirović i Edin Zećirović:

Zećirovići su porijeklom od čuvenog Alajbega (starješina vojne jedinice Laholo-Dubovo). Ne pamtimo njegovo prezime. Pričalo se da je došao iz Anadolije. Priča se da je bio amidža Zećira , Bektaša i Mušibega, koji su ga naslijedili, jer nije imao potomstva. Zećir i Bektaš su naslijedili Laholo, a Mušibeg Dubovo. Pričalo se da je Alajbeg često ustajao protiv sultana, koji je slao vojsku na Laholo i Aljbegu su odredili kućni pritvor u svom čardaku. Alajbega je i travnički vezir odvodio u ropstvu u Travniku. Mušibeg je pokušao da otkupi Alajbega, ali zlato koje je poslao sluga (hajvaz) je ukrao i pobjegao. Aljbeg je pogubljen u Travniku. Mušibeg je iz osvete ubio sedam članova porodice hajvaz.

U rukopisima koji je ostavio rah. otac Edina Zećirovića stoji da da je osmanski oficir Hakan Murat, otac Alaj bega.

Izbijanjem austrijsko turskog rata 1788. biva poslan u Sandžak sa par hiljada vojnika, gdje je ubio haramvašu Kostića, po kome se selo Kostić zove. Nakon rata se naseljava u Laholo.

Hrusta, brata Bejta Zećirovići su četnici ubili 1942. godine.

Od Mušibega su Mušinegovići.

alajbeg (tur. alaybeyi (alay-beyi) „beg alaja“) – zapovjednik spahija u sandžaku; svaki je sandžak imao svoga alajbega. Kasnije, nakon reforme turske vojske, alajbeg je naziv za komandanta žandarmerijskog puka.
U našim zemljama javlja se tek početkom XVI stoljeća. Dotad su neposredne starješine u jednom sandžaku vjerovatno bili subaše. Alajbegom je mogao postati jedan od istaknutih zaima i subaša dotičnog sandžaka.

Poznati:

Murat Hakan – osmanski oficir, otac Alaj-bega

Alaj-beg Kuč? – osmanski oficir, sandžakbeg i osnivač Alajbegovića

Zećir Kuč – osnivač Zećirovića

Muharem Zećirović – đurumlija šehid na Galiciji

Bejto Zećirović – đurumlija

Edin Zećirović – državni sekretar ministarstva građevine R. Srbije i visoki funkcioner Stranke pravde i pomirenja SPP Muftije Zukorlića

Dom na Kosovu

Testirani potiče od Zećirovića iz Vitomirice na Kosovu.

Dom u Sandžaku

Najstariji dom

Zaključak:

Ovaj DNK rezultat nam kazuje da Zećirovići pripadaju rodu Kuča Mrnjačevića. S obzirom da Zećirovići na autosomalnom testu imaju anadolske genetike, predanje o doseljavanju iz Anadolije ukazuje na moguću povratnu migraciju jednog ili više predaka. S obzirom da je Alaj-beg bio osmanski vojni oficir, vjerovatno je školu završio u Istanbulu, odakle se vratio u svoje matično selo. Srodna prezimena Zećirovićima se nalaze na teritoriji bjelopoljskog Bihora. Taj prijedio su naselili nakon pada Meduna 1689. godine. S obzirom na predanje, kao i na proračun YFull-a da se zajednički predak sa ovom granom nalazi u 13. vijeku, vrlo je vjerovatno da su preci Zećirovića prihvatili jako rano islam. Prvi muslimani Meduna su zabilježeni 1485. godine.

Preporuka za dalja istraživanja:

  • Više informacija se može dobiti kada Mehovići iz Bora, Bihorci iz Delimeđa, ranije Korita i Bandići iz Peći porijeklom iz Kukulja urade Full test –  t tom slučaju je moguće da sa se na Yfull-u izdvoji bošnjačka-bjelopoljska-bihorska grana Kuča u poseban genetski rod. Postoji mogućnost da sva spomenuta prezimena zajedno potiču od kolašinskih Ljaljevića.
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »