Porijeklo porodice Hadžibulić iz Sandžaka

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Svi Kuči su bliski genetski rođaci Hadžibulićima.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje: 

Hadžibulići su porijeklom iz Trebaljeva kod Kolašina. Migracije Hadžibulića iz Kolašina počinju 1835. u Bijelo Polje (Bojište, Ravna Rijeka), Pljevlja, Brodarevo, Rogaticu (Jaseniće, Begzadići, Kusturice) i Srebrenicu (9 šehida Hadžibulića je u Srebrenici). Iz Rogatice i okoline su svi Hadžibulići etnički očišćeni i iselili su uglavnom u Sarajevu. Jedan dio je naselio Kopaonik i zatim odselili u Ankaru.

Drugi pojas napušta Kolašin 1878. i dolazi preko Bijelog Polja u Suhodo kod Tutina. Odatle odlazi grana za Novi Pazar krajem 1900. i to najstariji sin.

Zadnja familija koja se povlači iz Kolašina za Šahovice, koja ponovo sa velikom tugom 1920 napušta i odlazi u Boljhanin kod Bijelog Polja. 


Literatura:

Ejup Mušović:

Neki osmanski oficir je oženio Rovčanku, pa je obavio hadždž. Prezime je nastalo po njegovoj supruzi: Hadži Buli, a njeni potomci Hadžibulići. Postoji pretpostavka da su Hadžibulići po njoj smatrani Rovčanima. Rod su im Hasići (u Podgorici, Beranama, Bukovina-Bijelo Polje) i Balići. 

Rafet i Safet Hadžibulić, autori knjige “Hadžibulići kroz historiju”

Hadžibulići su veliko kolašinsko bratstvo, starinom iz rovačkog Trebaljeva, kaza ili kapetanija Kolašin. O porijeklu ovog bratstva, prepričavaju se dvije potpuno različite verzije, prenošene sa koljena na koljeno.

I verzija

O porijeklu hadžibulskog bratstva, historijski je zapisana u mnoge drevne Carigradske knjige, koje sačuvaše afirmisanu sadržinu. Po tim Carigradskim zapisima, nekog oficira turskog porijekla, spremi Carigradska vlast da službuje u daleku i brdovitu Crnu Goru. Nakon što je došao u ovu zemlju oficir se brzo zagleda u primamljivu i kršnu Crnogorku. No slično je bilo i na drugoj strani. Kršnoj Crnogorki dopade se zgodan i lijep turski oficir, pa je objeručki prihvatila njegovu ljubavnu ponudu. Za kratko vrijeme stvoriše mješovit brak, pun obostrane ljubavi. Kako običaji tadašnji nalažu Crnogorka je putem službenog vjenčanja, dobrovoljno prihvatila muževu religiju. U ovom slučaju bio je to islam. Od tog vjenčanog čina, pa do u nedogled budućnosti, njena bliža rodbina, a onda i šire crnogorsko bratstvo prozvaše svoju odivu, imenom “bula”. U istini, ovaj se termin još od birvaktile odomaćio, baš na ovim kršnim terenima i predstavlja svaku pravoslavku koja se uda za muslimana i prihvati religiju islam za svoju vjeru. Da bi se oficir u potpunosti zadovoljio svojom ženidbom, on se religijski dopuni potrebnim sunetom, odvodeći kršnu Crnogorku na sveto mjesto Ćabu, ili religiski preciznije na sveto mjesto Hadž (u Mekki), obavljajući petu islamsku zapovjest.

Takav religijski boravak, kao i kod svih predhodnih krunisan je titulom hadžiluka. S toga proizilazi da je kršna Crnogorka, dobila status nove hadžinice. Nakon povratka sa Hadža i životnog boravka u Crnoj Gori, mladi krunisani bračni par ostvari očekivanu porodičnu prinovu, dobijajući sina nasljednika. Nažalost, nakon kraćeg vremenskog perioda neko pogubi turskog oficira na vojnom zadatku, ostavljući oficirovu hadžinicu sa maloljetnim sinom jedihnikom. Posle pogibije njenog muža ništa se znatnije nije promijenilo. Njena plemenska rodbina, pa i šire rodbinske mase i dalje su je prekorno prezirale sa dodatnim epitetom, “udovica bula”. Tako nametnut osori termin, lahkoćom se povezivao sa titulom hadža gradeći jezičku komparaciju iz koje se dobija plemensko prezime. Hadž bula-HADŽIBULA–sin- HADŽI-BULIĆ, potomci njegovog nasljednog poroda HADŽIBULIĆI.

II verzija

O porijeklu hadžibulskog bratstva, pisali su mnogi u novije doba. Uglavnom su to bile ugledne svjetske ličnosti ili državni činovnici koji su radili u crnogorskom okruženju. Zbog njihove vjerodostojnosti i verzije o takvu neprihvaćenu istorijsku verziju o hadžibulskom porijeklu potvrđuju se žustre oprečnosti od plemenskih svjedoka koji su duboko zakoračili u devetu ili desetu deceniju, a potpuno trezveno iznose očevu, đedovu, pa zbog dužine životnog vijeka i parađedovu ličnu ispovijest. Po njihovom svedočenju Hadzibulići su znatno starije pleme od onog što konzuli i drugi putopisci iznose u svojim knjigama. Stoga po njihovim izjavama, porijeklo Hadžibulskog brastva, u znatnoj mjeri se poklapa, sa svojom prvom
verzijom, iznetom za Turskog oficira ili njegovu ženidbu hadžibulskom porijeklu, poimenično ih pominjemo u ovoj rubrici.

– Ruski diplomata, Aleksandar. Državni konzul u Sarajevu.
– Engleski putopisac Artur Evans.
– Austrijski diplomata Simon, visoki konzul u Sarajevu.
– Francuski čuveni putopisac Gaston Gavre.

Svi su ovi činovnici doslovice pisali i objavljivali građu kroz tadašnje stanje crnogorskih plemena, koja su na svojoj dobrovoljnoj osnovi primala islamsku religiju. Za takav religijski korak većina se pravdala kroz svoju pohlepnu pobudu za boljim i pripsanijim životom sa tadašnjim agama i begovima. Po ovoj činovničkoj verziji, Hadzibulići se direkno svrstavaju u potomke islamizovanih crnogorskih plemena, (Rovčana i Bulatovića) nekada nastanjenih u oblasti kolašinskog Trebaljeva. Ova verzija o porijeklu hadžibulskog plemena, nije dobila potvrdnu istinu od većine hadžibulskog bratstva koje se nalazi prosuto po bijelom dunjaluku.

Stoga je ovakva iznešena verzija od pomenutih činovničkih autora, anulirana i odbačena, naročito od onih koji žive u egejskom Izmiru, a važe za odlične poznavaoce hadžibulske istorije i njihovog istorijskog porijekla.

Hadžibulići 1943. – Novi Pazar

Pjesma o Zejnilu Hadžibuliću i Kralju Nikoli

Oj čestiti knjaz Nikola 
Od ostanka imal dogovora
Da živimo na ognjišta naša
Što djedovi ostaviše nama
“Ja ću tebi dobar savjet dati,
Bjež te prije da vas kiša ne bije
Sad su došla još teža vremena
Za te lično i za vaša plemena
Među nama vama mjesta nema
Bjež te prije da vas kiša ne bije.
Skoči Zejnil na noge lagane
Doviđenja crnogorski kralje.
Ode Zejnil redom pro planina,
Pa dolazi svome Trebaljevu
Pred bijelu kulu Od kamena
Čekala ga sva redom plemena
Pa im Zejnil selam navalijo
Čujte meni moja braćo draga
Moja braćo od raznih plemena
za čekanje nemamo vremena.
To poruči nama kralj Nikola,
Za svakoga ko se Bošnjom zove.
Sad krenuše sva naša plemena.
Žao jeste ali čare nije
Ostaviti sve najmilije.
Ostaviti luke i čitluke
Što dedovi ostaviše njima
Nasred sela groblje bilo.
U to groblje svak po nekog ima
Neko agu, majku ili braću
U tom groblju i grobovi plaču
Jer ih niko posetiti neće
Ni na Bajram donijeti cvijeće.
Sad krenuše preko brda i planina
Da potraže đe ko kog ima.
Neko ode Rogatičkom kraju.
Neko ode ka Pazaru gradu
Neko ode peške Carigradu.
Kolašine grade ljepote
Kolašine grade sramote.
Šta uradiste u loša vremena
Isteraste sva naša plemena.


Poznati:

Sulejman Hadžibulić – sin Hadži Bule (Rovčanin), osnivač Hadžibulića

Zejnil Hadžibulić – oficir odbrane Kolašina 1878.

šehid Jusuf (Jule) Hadžibulić  – komandanti muslimanske milicije za Boljhanin, Zimnicu i Bistricu

Smail Hadžibulić – politički disident osuđen na robiju od strane komunističke vlasti

Javite nam ko su poznati Hadžibulići u historiji


Stari dom

Trebaljevo – Kolašin


Kolašinska oblast

Najstariji dom

Kučka oblast

Zaključak:

Ovaj DNK rezultat nam kazuje da su Hadžibulići porijeklom Kuči iz Meduna. I pripadaju ogranku Kolašinaca. Nije čudno predanje da su od turskog oficira. Kuči imaju islamsku tradiciju staru 550 godina. Mnogi su se stopili i identificirali sa osmanskim identitetom. Mada su Kuči Kolašinci još u 19. vijeku bili jako svjesni svog bošnjačkog identiteta. Veliki broj Kuča ima porijeklo od osmanskih službenika, preko kojih su se vezali za Anadoliju i Tursku. 

Dalje preporuke:

  • Za dodatne informacije o porijeklu potrebno je uraditi Full test

Reference:

2 Comments

  1. Mersad Hasic kaže:

    ta Crnogorka je imala 3 sina , prvi ime nepoznato od njega su Hadžibulići, drugi sin Has od njega Hasici , trći Bali od njega Balijagići, samo pogledaj selo Trebaljevo ko je živeo i sve ce ti biti jasno, a da ne pominjem knjige od Lutovca, Mušovića , Nedeljkovića vidi knjigu iz Turske od Hajri Kolašinli i tu će vam biti Jasno. Neznam zašto tu knjigu ne koristite .

  2. Senad Karisik kaže:

    Postovani ,
    Gde mozemo kupiti knjigu vezano za HADZIBULICE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »